Jak zabezpečit svoje auto, díl druhý: Mechanická zabezpečení nenahradíš

Autor: Tomáš Junek - 26. 3. 2012


Už jsou dávno pryč ty doby, kdy jsem zabezpečoval svojí Škodu 120L mechanickým zabezpečovacím systémem. Byl to jednoduchý bezpečnostní prvek: řetěz prostrčený volantem a zároveň pod sedačkou okem, uzamčený visacím zámkem tak, aby se nedal volant otočit. Bohužel nebo bohudík jsou už tyhle časy pryč. Dnes se využívají mnohem sofistikovanější a méně či více nápadné mechanické zabezpečovací systémy. Základem je však vždy zlodějovi znepříjemnit a prodloužit (ne-li dokonce znemožnit) krádež či vykradení vozu.

Pojďme si tedy nyní některé prvky vyjmenovat:

Páka na volant, zřejmě si říkáte, že to není zase tak velký skok od mého řetězu, a že to nejspíš nemá smysl, ale opak je pravdou. Má-li klasický zlodějíček na výběr ze dvou prakticky stejných aut, pak si vždy logicky vybere to méně zabezpečené. Amatéra může odradit i obyčejná páka na volant, kterou seženete už od 300 Kč na kdejaké benzínce.

Asi nejznámějším mechanickým zabezpečením auta je zámek řadící páky. Zámek uzamyká řadící páku většinou v poloze zpátečky u manuálního řazení, u automatů zamyká řazení v poloze parking, ovšem na automatické převodovky je systém skoro zbytečný. Tyto systémy patří mezi obtížněji překonatelné překážky. Výrobci zámků řazení své systémy stále zdokonalují. V dnešní době není problém sehnat zámek řazení s odolností vůči odvrtání, odolností vůči podchlazení (např. tekutým dusíkem), odolností vůči vylomení, atd.
Cena se pohybuje u těch nejobyčejnějších od 2500 Kč.

Mnohokrát jsem už viděl na autech bezpečnostní botičky. Jsou celkem efektivní. Zloděje totiž snadno odradí od krádeže vozu hned na první pohled. Kdyby chtěl zloděj ukrást auto s takovou botičkou, ztrácel by drahocenné minuty sundáváním. Raději si vybere auto bez botky. Ceny od 1000 Kč.

Velmi efektivním zabezpečením je také zámek pedálů. Je velmi vhodný v kombinaci se zámkem řadící páky. Díky tomuto zabezpečení zloděj nemůže ani odcouvat, pokud je řadící páka zamčena. Cena od 500 Kč.

Kódování autoskel je velice účinná obrana proti zlodějům. Bezpečnostní kódy (VIN vozidla) se na skla pískují nebo leptají. Tyto kódy sice nijak aktivně nebrání zlodějům dostat se do vašeho auta, avšak jeden z prvních kroků po krádeži vozidla je změna jeho identity a tou je i výměna označených autoskel. Zloděj si pak dvakrát rozmyslí, jestli krádež auta stojí za následné problémy. Cena od 800 Kč.

Dalším velmi účinným bezpečnostním prvkem jsou bezpečnostní fólie na sklech. Sklo je nejslabším článkem v bezpečnosti vozu. Běžné sklo se dá rozbít během několika vteřin, ovšem sklo vybavené bezpečnostní fólií dokáže odolávat až několik desítek sekund. První údery cihlou bez rozbití skla dokážou zloděje dokonale odradit, tedy pokud ho fyzicky rovnou neodrovnají. :) Ceny za fólie se pohybují od 4000 Kč.

Čím dál tím více se útoky zlodějů zaměřují na volantové airbagy velmi běžných vozů, jako jsou např. Škoda Octavia nebo VW Golf. Pokud tedy nemáte bezpečnostní fólii na oknech, která dokáže odradit i otrlé zlodějíčky, měli byste si pořídit zámek airbagu, který většinou funguje i jako páka na volant. Cena této novinky se pohybuje od 1700 Kč.

Na některé ze jmenovaných prvků (zámek řadící páky, pískování skel) vám pojišťovny poskytnou také slevu v případě uzavření pojistky.

Boj se zloději aut je těžké vyhrát. V podstatě se jen snažíte znepříjemňovat zlodějovu práci. Každý výše popsaný bezpečnostní prvek je překonatelný, ale otázkou je zdali se mu vyplatí zaobírat se dlouhé minuty s vaším zabezpečením a tím riskovat dopadení.

Video bezpečnostních fólií:

Čtěte také: Jak zabezpečit svoje auto, díl první: Zamykejte, stůjte pod světlem, …

-TJ-

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru