SEAT v Ženevě představí koncept SEAT Toledo

Autor: Pavel Srp - 2. 3. 2012


SEAT představí na Ženevském autosalonu další fázi své produktové ofenzivy v podobě studie blízké sériové výrobě. Toledo Concept kombinuje proporce klasického sedanu s velmi elegantním a sportovním designem téměř ve stylu kupé.

Nová generace modelové řady SEAT Toledo je výjimečnou kombinací emocí, jedinečného designu a racionální funkčnosti, jak je okamžitě patrné při pohledu na ženevskou studii. Její tvary jsou dalším vývojem charakteristického designu značky SEAT. Vyznačuje se statnou a robustní postavou, jasnými a precizně tvarovanými plochami a liniemi a moderním tvarem světlometů, který je charakteristickým prvkem nové DNA designu značky SEAT.

Atraktivní design ovšem neznamená žádné kompromisy v oblasti funkčnosti. Toledo Concept nabízí navzdory kompaktním vnějším rozměrům velký vnitřní prostor s všestrannými možnostmi využití. Ženevská studie poskytuje velmi osobitý pohled do budoucnosti.

Nový model kráčí ve stopách svých předchůdců, kteří se stali velmi úspěšnými milníky v historii značky SEAT. Od představení první generace v roce 1991 bylo vyrobeno více než 860 000 vozů první a druhé generace sedanu nižší střední třídy, který se prodával v mnoha evropských zemích. Kromě atraktivního designu byl úspěch Toleda založen na mnoha praktických přednostech.

Na předchozích evropských autosalonech představil SEAT svůj nový designérský styl na vysoce oceňovaných koncepčních vozech IBE, IBX a IBL. Toledo Concept ukáže na Ženevském autosalonu pokračující vývoj v této linii směřující k sériově vyráběnému sedanu, který bude nejen výjimečně atraktivní, ale nabídne i mimořádně výhodný poměr cena/výkon.

Nové Toledo poskytne na délce 4,48 metru velkoryse dimenzovaný interiér pro pět osob, zavazadlový prostor o objemu více než 500 litrů a praktické výhody velkého zadního výklopného víka a sklopných zadních sedadel. Budoucí Toledo tedy zdařile slučuje zdánlivě nekompatibilní prvky, jako je profil připomínající téměř kupé a funkčnost srovnatelnou s kombi.

„SEAT Toledo Concept ilustruje naši představu o dokonalém sedanu nižší střední třídy. Je to výjimečná kombinace emocionálního designu, funkčnosti na nejvyšší úrovni a dynamických jízdních vlastností,“ říká James Muir, prezident společnosti SEAT, S.A. „Budoucí sériově vyráběný model, nové Toledo, postavené na jasné identitě značky SEAT, vynikajících standardech kvality a výjimečném poměru cena/výkon napíše zcela novou úspěšnou kapitolu do naší historie. Nové Toledo znamená po rodině modelů Mii a nové Ibize další vlnu v naší modelové ofenzivě a růstové strategii.“

Koncept – potěšení z jízdy a praktičnost v kompaktním formátu

Budoucí SEAT Toledo je při délce 4,48 metru dostatečně kompaktní pro jízdu ve městě. Se svým prostorným interiérem a štědrým objemem zavazadlového prostoru je ovšem neméně dobře připraven na dlouhé cesty a přepravu celé rodiny. Rozvor 2,60 metru poskytuje velkorysý prostor pro pět cestujících.

Zavazadlový prostor má rovněž impozantní rozměry, pozoruhodný objem a vynikající využitelnost. Přestože to možná není na první pohled patrné, dostalo nové Toledo do vínku velké zadní výklopné víko pro optimální manipulaci s nákladem. Sklopná zadní sedadla navíc vytvoří výjimečně dlouhou ložnou plochu a poskytnou Toledu funkčnost, která je téměř plně srovnatelná s kombi. Při sklopených zadních sedadlech se může Toledo pochlubit větším maximálním objemem zavazadlového prostoru než některá „běžná“ kombi od jiných výrobců.

„Toledo Concept ukazuje velmi zřetelně, jak bude vypadat nová generace našeho sedanu nižší střední třídy. Nové Toledo bude pravým SEATem – perfektním vozem plnícím požadavky každodenního života s nejvyšší úrovní kvality a spolehlivosti,“ říká Dr. Matthias Rabe, viceprezident společnosti SEAT zodpovědný za výzkum a vývoj. „Nejmodernější technologie v konstrukci motorů a podvozku nabídnou velké potěšení z jízdy při vynikající hospodárnosti – plně v souladu s klíčovými hodnotami naší značky. Toledo bude vybaveno nejmodernějšími technologiemi koncernu Volkswagen Group.“

Design – silný sportovní charakter

Designérské oddělení značky SEAT představuje s konceptem Toledo nový stupeň charakteristického designérského stylu vozů SEAT a přidává k němu extra porci elegance navíc. Hned na první pohled zanechá studie v téměř sériové podobě skvělý dojem svými protaženými proporcemi, precizně tvarovanými plochami a zřetelně definovanými hranami. Nikde ani jedna linie nechybí, ani nepřebývá – Toledo je moderní a progresivní, a přece v žádném případě nepodléhá módním trendům.

Příď konceptu Toledo je charakterizována značnou dynamikou a vyzrálou vyrovnaností. Maska chladiče SEAT s voštinovou strukturou si zachovává typický lichoběžníkový tvar, ale s velmi širokým a nízkým vzhledem. To samé platí pro velké vstupy vzduchu v nárazníku. Pětihranný tvar podobně širokých předních světlometů patří mezi charakteristické prvky nové generace modelů značky SEAT. Stejně charakteristický je i sofistikovaný design detailů uvnitř světlometových modulů s chromovaným „křídlem“ mezi hlavními světlomety a světlomety pro denní svícení. Široké zadní světlomety rovněž podtrhují vyspělý design nového sedanu SEAT, zatímco celá zadní partie vzbuzuje svými několika precizně taženými liniemi dojem kvality a solidnosti.

Boční profil Toleda má dynamický vzhled plný napětí. Precizní hrana prochází od světlometů přes ramena až k zadním světlometům. Oblast kolem bočních prahů se vyznačuje čistými, vytříbenými tvary. Nejdůležitějším prvkem je však linie střechy. Ta tvoří elegantní oblouk až k mohutné patě střešního sloupku C, která plynule navazuje na zadní boční panel. Velký sklon zadního okna podtrhuje vzhled připomínající sportovní kupé. Designéři a inženýři věnovali přesto velkou pozornost zajištění vysoké úrovně funkčnosti. Například velké zadní boční dveře usnadňují nastupování a vystupování.

Interiér konceptu Toledo odráží moderní a čisté linie exteriéru. Světlý a prostorný interiér vytváří příjemný pocit útulnosti. Přístrojová deska nabízí vynikající ergonomii a její horní část vzbuzuje dojem, jako by se vznášela nad výdechy ventilační soustavy a panely ozdobného obložení. Design stupnic přístrojů je stejně přehledný jako středová konzole s ovládacími panely audiosystému a klimatizace. Světlé barevné schéma interiéru, sofistikované stehování kůží čalouněných sedadel a kůží obšitá přístrojová deska a výplně bočních dveří zdůrazňují ušlechtilý, prémiový charakter studie Toledo Concept.

„Studie Toledo Concept má silný charakter, je elegantní a nadčasová – je to skutečná osobnost. Tyto kvality jsou důvěrně známy majitelům předchozích generací Toleda,“ říká Alejandro Mesonero-Romanos, šéfdesignér značky SEAT. „Toledo je jedinečnou kombinací precizního designu, který zahrnuje klasické moderní linie s jemným náznakem sportovnosti a vynikající každodenní využitelností.“

Tisková zpráva/-PS-

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru