Deset nejzajímavějších „amerik“, které v Evropě nekoupíte – díl 2.

Autor: Tomáš Junek - 18. 3. 2013


Čeká nás druhá pětice amerických kousků (první jsme si ukázali v pátek), které si běžně v Evropě nepořídíte. A myslím, že i ty budou stát za to. Mezi nimi jsou tři pěkně ostré vozy, z toho jedno evropské překvapení, jeden teréňák a jeden supersportovní muscule car s rekordním motorem, co se objemu týče. Už víte, které ameriky nás čekají dnes?

 5) Ford Mustang GT500

Každý Evropan, který se aspoň trochu zajímá o auta, řekne o tomhle Mustangu: Přemotorované monstrum, které umí jezdit jen rovně. Jeho neuvěřitelný výkon 662 koní, točivý moment 855Nm a náhon na zadní jednoduchou klikovou (co nám to jenom připomíná….?) nápravu zaručují to, že budete trhat asfalt, kde budete moci a jako doma se budete cítit na dálnicích a obzvláště pak na německé Autobahn, protože maximální rychlost končí až na hranici 320 km/h. Myslím si ale, že by na tuhle bestii byl velice směšný pohled během jízdy po ne moc kvalitní a klikatící se silnici skrze Alpy. :(

 

4) BMW M5 Manual

Tak co? Poznali jste to? BMW M5 je to evropské překvapení. A ne, nevyrábí se v USA. Stále se jedná o evropského zabijáka s 560 koňmi, ale zatímco my Evropané se musíme při řazení ohánět pádly, Američané mají perfektní a jednoduchou řadící páku na středovém tunelu. Jak já jim závidím to, že jim do řízení nekecá nějaký přechytralý počítač. Budiž pro BMW plusem, že stejně jako M3, tak i M5 sama prostě nepřeřadí a nechá motor vytočený do omezovače…

 

3) Dodge Charger/Challenger SRT8

Tahle auta až tak moc raritní nejsou, jezdí jich totiž po Evropě celkem dost a není problém zahlédnout jedno nebo dvě za měsíc v nějakém větším evropském městě. Ovšem jsou to taková retro klasická auta, že je radost na ně pohledět. Ale jsou to šedé dovozy. Nezaujmou však jen vzhledem, i jejich výkon stojí za zmínku, 470 koní produkující 6,5 litrová V8mička totiž už není žádná slabota.

 

2) Ford F-150 SVT Raptor

Ano, na toho jsme vás v prvním díle lákali. Hodně Evropanů tajně miluje obrovské americké pickupy (evropský Ford Ranger je jen slabý odvar…), a co by bylo lepšího než právě Ford Raptor upravený pro závody (své o tom ví i sexy Gisele). Výkon 411 koní a točivý moment 588 Nm spolu s pohonem 4×4 z něj dělají jasného vítěze nejednoho terénního klání.  Ve Fordu Raptor byste dozajista vynikli a neztratili byste se v záplavě evropských teréňáků.

1) SRT Viper

A jedeme do finiše. Musíte uznat, že tohohle mazla jsem si prostě musel nechat nakonec. Tohle auto je natolik exkluzivní, že jeho množství v Evropě nejspíše napočítíte na prstech jedné ruky. Tohle auto prostě reprezentuje Ameriku ne na 100%, ale spíše na 1 000%. Co jiného by taky mohlo být víc americké než auto obestavěné okolo gigantického motoru 8,4 litru V10 s výkonem 640 koní a náhonem na zadní kola? Pokud byste se po Evropě, proháněli v tomhle kousku, určitě by vás nikdo nepřehlédl!

 

Líbil se vám náš seznam nejexkluzivnějších amerických bouráků, které se v Evropě neprodávají? Napadl vás nějaký další, který se v našem žebříčku neobjevil? Napište nám do redakce vaše tipy a návrhy na ameriky.

 

-TJ-

Štítky: , , , , , , , , , , , ,

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru