2011: Na českých silnicích zemřelo nejméně lidí za posledních 20 let

Autor: Anina Russová - 12. 1. 2012


V letošním roce zemřelo na českých silnicích 697 lidí, což je nejméně od roku 1990. Z policejních statistik navíc vyplývá, že poprvé za celých dvacet let se toto smutné číslo dostalo pod 700.

Léto jako již tradičně patří co do počtu nehod k těm nejhorším částem roku. Nebylo tomu jinak ani v roce minulém. K nejhorším měsícům patřil srpen, kdy na silnicích zemřelo 75 lidí. Naopak nejméně jich bylo v lednu a to 42.

Již tradičně s počtem nehod „vede“ Praha, ale protože se zde většinou jedná jen o pomačkané plechy, drží smutné první místo s počtem obětí Jihomoravský a Středočeský kraj. Čísla hovoří, bohužel, jasně. Praha zaznamenala 40 obětí autonehod, oproti tomu například Středočeský kraj hlásí obětí 100.

Co se důvodů nehod týče, jasný prim drží nepřiměřená rychlost, hned na druhém místě je vyjetí do protisměru a třetí příčku zaznamenává nevěnování se řízení. K tomu je potřeba dodat, že nejvíce smrtelných nehod mají na svědomí řidiči osobních aut, a to celých 500. S 50 smrtelnými nehodami se hned na druhém místě umístili řidiči kamionů.

Statistika nám také popisuje, kde se stalo nejvíce smrtelných nehod. S celou jednou třetinou vedou obce, dálnice se překvapivě umístily na posledním místě s 18 nehodami.

Nejtragičtější nehoda se loni 9. února, když Řidič BMW neukočíroval svůj vůz, vjel do protisměru a srazil se s dalším vozem. Při nehodě zemřelo 6 lidí včetně 11-letého chlapce.

-AR-

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru